Loemedia

Loemedia - Weet wat er speelt!

advertentie
Geschreven door Arnold Bergmans
10 juli 2024 11:53


Een dag op een Botter
Foto: Een dag op een Botter
Columnist Arnold Bergmans

NUNSPEET - In een charmant vissersdorp aan het IJsselmeer begint elke ochtend een rustig schouwspel wanneer de botter uitvaart. Als nieuwkomer in het visserijleven observeer ik hoe de bemanning vol enthousiasme en hoop aan boord stapt. De kapitein, met zijn doorleefde handen en vastberaden blik, leidt het team met kalme zekerheid.

Terwijl de botter de haven verlaat, voel ik de opwinding en anticipatie. De golven wiegen de boot in een vertrouwd ritme terwijl de bemanning stilzwijgend hun taken uitvoeren. Er heerst een hechte band gebaseerd op jarenlange samenwerking en vertrouwen. Ze zijn één met de zee, met de wind in de zeilen en de zon die hun gezichten streelt.

Gedurende de dag wisselen momenten van actie af met kostbare rustmomenten. De botter danst over het water, op zoek naar de beste visplekken. Ik zie hoe de bemanning de zee leest, elke golf en verandering in het weer opmerkt. Hun ogen speuren over het water, op zoek naar tekenen van leven onder het oppervlak.

Als de zon langzaam ondergaat, stijgt de spanning aan boord. De netten worden binnengehaald, zwaar van hun vangst. De vermoeidheid op hun gezichten verdwijnt onder het genot van een geslaagde dag op zee. De botter keert terug naar de haven, waar nieuwsgierige toeschouwers hen verwelkomen. De dag eindigt met verhalen over avonturen en de beloning van hard werken.

Als buitenstaander heb ik een glimp opgevangen van een eeuwenoude traditie, van de kracht van de zee en de veerkracht van de mensen die erop vertrouwen. De botter uit het vissersdorp heeft me niet alleen een visserij verhaal verteld, maar ook een verhaal van passie, samenwerking en de schoonheid van het leven op zee.

💬 Tip ons!

Heb jij een tip of opmerking? 
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899

Elburg Gemeenschap en sociale kwesties 

column  arnold bergmans 
 
  • Loe TV
  • Loeradio
advertentie